سیم های مفتولی و نیمه افشان
سیمها فرستندههای انرژی الکتریکی هستند که اجزای یک سیستم را به هم متصل میکنند. در فناوریهای امروزی سیمها نقش مهمی ایفا میکنند. این مسئله مهم است که از چه نوع سیمی برای کارهای برقی استفاده شود تا مانع بروز مشکلات فنی جبرانناپذیر گردد. سیمها بخش جداییناپذیر هر سیستم الکتریکی هستند و نقش مهمی در زندگی روزمره انسان دارند. سیمها با توجه به اهمیت بالایی که دارند، با دقت بالا طراحی و تولید میشوند. این محصولات را میتوان در سه دسته کلی مفتولی، افشان و نیمه افشان قرار داد. در این مقاله از سیم و کابل آرین ابهر قصد داریم تا سیم های مفتولی و نیمه افشان را بررسی کنیم و در مورد کاربردهای این نوع سیمها اطلاعاتی را با شما در میان بگذاریم. پس ادامه مقاله را از دست ندهید.
سیم و کابل چیست؟
سیمها و کابلها تجهیزات بسیار مهمی هستند که به بخشی جداییناپذیر از شبکههای برق و مدارهای قدرت تبدیل شدهاند. این تجهیزات نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارند. کابلها عموما از دو بخش هادی و عایق تشکیل شدهاند. یک هادی الکتریکی، وظیفه انتقال جریان الکتریکی را از نقطهای به نقطه دیگر بر عهده دارد که بدین منظور معمولا از فلز مس یا آلومینیوم استفاده میشود. یک مزیت مهم این دو هادی نسبت به دیگر فلزات، هدایت بهتر و باثباتتر جریان الکتریکی است. شاخص اندازهگیری سیم و کابل، قطر این محصولات است که بر اساس میلیمتر مربع اندازهگیری میشود؛ به عنوان مثال از سیمهایی با قطر ۱۰ یا ۲۰ میلیمتر مربع در ساختمانهای مسکونی استفاده میشود. به خاطر داشته باشید که سیمهای با قطر بزرگتر جریان بیشتری را از خود عبور میدهند و معمولا در بخشهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. یک سیم، در واقع یک هادی الکتریکی است که برای انتقال جریان الکتریکی از مکانی به مکان دیگر به کار میرود. همچنین میتوان از آن برای برقراری ارتباط با دستگاههای دیگر استفاده کرد. در ادامه با جزییات بیشتر و به طور خاص به بررسی سیمهای مفتولی و نیمه افشان میپردازیم.
سیم مفتول
سیم مفتولی که با نامهای سیم نصب ثابت و سیم خشک نیز شناخته میشود، به سیمی گفته میشود که به صورت تکرشتهای است و جنس هادی آن معمولا از جنس مس است. همچنین معمولا از پیویسی برای ساخت عایق این نوع سیم استفاده میشود. این نوع سیمها قابلیت انعطافپذیری بسیار بالایی دارند و همچنین مقاومت آنها نیز بسیار بالا است. از سیمهای مفتولی در سیمکشی داخلی توزیعکنندههای برق استفاده میشود. همچنین میتوان از این محصولات در داخل لولهها و زیر گچ نیز استفاده نمود. ولتاژ نامی در سیمهای مفتولی با سطح مقطع 0.5، 0.75 و یک میلیمتر مربع، 300 تا 500 ولت است و برای سیمهای مفتولی با سطح مقطع بیش از یک میلیمتر مربع، 450 تا 750 ولت.
در بازار، سیم مفتولی با هادی آلومینیومی نیز وجود دارد که قیمت آن نسبت به هادیهای از جنس مس، ارزانتر است. این تفاوت قیمت به عملکرد این دو فلز در هنگام انتقال جریان برق مربوط میشود؛ از همین روست که معمولا تولیدکنندگان معتبر و خوشنام برای تولید سیم مفتول از فلز مس استفاده میکنند. با این حال، گفتنی است که انتخاب سیم مفتول مناسب بایستی با توجه به پروژه کاری مورد نظر انجام شود.
سیم نیمه افشان
سیم نیمه افشان برخلاف سیم مفتولی از یک رشته تشکیل نشده است؛ بلکه از مجموعهای از سیم مفتولهای تابیدهشده برای ساخت این محصول استفاده میشود. کمترین قطر مفتول تابیدهشده در سیم نیمه افشان 1.04 است؛ چنین محصولی با سیم سایز 6 شناخته میشود. این میزان از قطر میتواند تا عدد 2.85 افزایش یابد. ساختمان سیمهای نیمه افشان تا حدودی مشابه مدلهای مفتولی است. به دلیل این شباهت ساختاری بین سیمهای مفتولی و نیمه افشان، زمینههای کاربردی آنها نیز تقریبا یکسان است. با این وجود، بین این دو نوع محصول تفاوتهایی نیز وجود دارد. مهمترین تفاوت به میزان انعطافپذیری برمیگردد؛ سیمهای نیمه افشان نسبت به سیم مفتولی منعطفتر هستند.
از سیمهای نیمه افشان بیشتر در سیمکشی ساختمانهای مسکونی و تجاری به منظور روشنایی آنها استفاده میشود. این تجهیزات را میتوان در زیر گچ نیز به کار گرفت. همچنین استفاده از این محصول در سیمکشی داخلی تابلوها و توزیعکنندههای برق نیز ممکن است. این سیمها اندازهها و مدلهای متفاوتی دارند. سایز سیمهای نیمه افشان معمولا به صورت یک عدد بر روی آنها ذکر میشود. هادی مورد استفاده در این سیمها عمدتا از جنس مس است که باعث افزایش سطح ایمنی این محصولات میشود.
تفاوت سیمهای مفتولی و نیمه افشان
همانگونه که قبلا گفتیم این دو محصول شباهتهای بسیاری به یکدیگر دارند. با این حال تفاوتهای جزئی موجود باعث شده است که موارد استفاده این محصولات نیز کمی متفاوت باشد. تفاوت اول آنکه برخلاف سیمهای مفتولی، از چند رشته سیم برای تولید سیم نیمه افشان استفاده میشود. سیمهای مفتولی تک رشته هستند. تفاوت مهم کاربردی این محصولات به میزان انعطافپذیری آنها برمیگردد. سیمهای مفتولی از انعطافپذیری کمی برخوردار هستند و معمولا در محیطهایی به کار میروند که تجهیزات ثابت میشوند. از طرفی، کابل های افشان که از انعطافپذیری بالایی برخوردارند، بیشتر در محیطهای پرتحرک مورد استفاده قرار میگیرند. سیمهای نیمه افشان در میانه این دو دسته سیم قرار میگیرند و میتوان آنها را اصطلاحا سیم نیمه منعطف نیز نامگذاری کرد. کاربردهای سیم نیمه افشان نیز با ویژگیهای ساختاری و میزان انعطافپذیری آن مطابق است.
منظور از سیم خشک، سیم زمینی و انعطافپذیر چیست؟
در تکمیل تعریف سیمهای مفتولی و نیمه افشان میتوان گفت که قطر این نوع سیمها معمولا بیشتر از 10 میلیمتر است. این نوع سیمها به دلیل قطور بودن انعطاف کمتری دارند که به همین دلیل به آنها سیمهای خشک نیز گفته میشود. همچنین محصولاتی با نام سیمهای افشان نیز وجود دارند که با توجه به اینکه قطر آنها نسبت به دیگر مدلها بسیار کمتر است، به آنها سیم انعطافپذیر میگویند.
به سیمهای مفتولی و نیمه افشان، کابل زمینی نیز گفته میشود. کابلهای دفنی در زمین نیازی به انعطافپذیری بالایی ندارند؛ زیرا محیط مورد استفاده، بیتحرک یا کمتحرک است. از طرفی، انعطافپذیری کم این سیمها نسبت به سیم افشان باعث شده است که این سیمها با قیمت کمتری در بازار خریدوفروش شوند. با توجه به همین ویژگیها است که معمولا از سیمهای مفتولی و نیمه افشان نظیر NYY و NYRY برای استفاده در زیر خاک استفاده میکنند و با نام کابل زمینی نیز آنها را میشناسند. کابلهای مورد استفاده در سینی، لدر و لوله کاندوئیت از انعطافپذیری بالایی برخوردار هستند و مناسب بهکارگیری در زیر زمین نخواهند بود.
در صورت این که یک سیم بی کیفیت خریداری کنید میتواند بر میزان مجاز جریان عبوری از آن تاثیر گذار باشد. به بیان ساده تر در صورتی که شما بخواهید حداکثر جریان عبوری مجاز را از این هادی (به عنوان مثال سیم افشان 1.5 ) عبور دهید، سیم یا کابل مورد نظر داغ شده و امکان دارد پس از مدتی عایق آن از بین رفته و موجب اتصال در سیستم شود. شما میتوانید با دریافت مشاوره از مجتمع صنایع سیم و کابل آرین ابهر بهترین نوع سیم با بهترین کیفیت و کمترین قیمت را خریداری کنید و تا سال ها نیاز به تعویض سیم ها نباشید.
تفاوت سیم های مفتولی و نیمه افشان
تفاوت در این است که این نوع سیم در مواردی استفاده می شود که نیازبه انعطاف پذیری بیشتری نسبت به سیم مفتولی دارند.سیم ها و کابل های استاندارد تجهیزات همه کاره و بسیار مهمی هستند که بخشی جدایی ناپذیر از شبکه های برق و مدارهای قدرت هستند. سیم کشی و کابل ها نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارند، آنها از دو بخش هادی و عایق تشکیل شده اند.یک هادی الکتریکی وظیفه انتقال جریان الکتریکی را از نقطه ای به نقطه دیگر بر عهده دارد که به دلیل هدایت جریان بهتر نسبت به سایر فلزات معمولاً از مس یا آلومینیوم ساخته می شود. سیم کشی با قطر و در میلی متر مربع اندازه گیری می شود. به عنوان مثال از سیم هایی با قطر ۱۰ یا ۲۰ میلی متر مربع در کاربردهای مسکونی استفاده می شود. به خاطر داشته باشید که سیم هایی با قطر بزرگتر جریان بیشتری دارند.یک سیم در واقع یک هادی الکتریکی است که برای انتقال جریان الکتریکی از جایی به مکان دیگر استفاده می شود. همچنین می توان از آن برای برقراری ارتباط با دستگاه های دیگر استفاده کرد. در بازار با سه نوع تاپیک در رده های افشان، نیمه افشان و مفتول، آشنا خواهیم شد.
کیفیت، مهمترین شاخصه یک کابل
در هنگام خرید انواع سیم و کابل، کیفیت محصول حرف اول را میزند. سیم و کابل تجهیزاتی هستند که با جان و مال انسان سروکار دارند. استفاده از یک سیم نامرغوب میتواند منجر به خسارتهای جبرانناپذیری گردد. به عنوان نمونه یکی از خطرات ناشی از استفاده از کابل بیکیفیت را بررسی میکنیم. مشخصات فنی و ساختاری یک کابل میزان جریان عبوری مجاز از آن را مشخص میکند. در یک کابل بیکیفیت، میزان مجاز جریان عبوری کمتر از حد استاندارد است. در چنین شرایطی هنگام بهکارگیری یک کابل بیکیفیت، جریان عبوری بالاتر از حد مجاز است و این موضوع میتواند باعث داغ شدن بیشازحد سیم یا کابل شود. در چنین شرایطی، امکان دارد عایق کابل پس از مدتزمان کوتاهی از بین رفته، موجب اتصال در سیستم شده و حوادث ناگواری را در پی داشته باشد. بنا بر آنچه گفته شد، کیفیت سیم و کابل از اهمیت بالایی برخوردار است. برای اطمینان از کیفیت این محصولات، حتما از برندهای معتبر اقدام به خرید کنید.
فاکتورهای مهم در هنگام خرید سیم و کابلها
در هنگام خرید سیم و کابلها فاکتورهایی هستند که توجه به آنها به ما کمک میکنند که ایدهآلترین خرید ممکن را انجام دهیم. با توجه به اینکه امروزه شرکتهای متعددی به تولید این محصولات مشغول هستند و از طرفی محصولات تقلبی بهوفور در بازار به فروش میرسند، بررسی این فاکتورها اهمیت بیشتری پیدا کرده است. از جمله نکات کمککننده برای خرید سیم و کابل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی مواد اولیه سیم و کابل: برای اطلاع از مواد مورد استفاده در سیم و کابل میتوانید از علامتهای اختصاری درجشده روی محصول کمک بگیرید. یکی از پرفروشترین و رایجترین مواد اولیه در سیم و کابلها فلز مس است.
- توجه به جریان الکتریکی مجاز سیم یا کابل: مورد دیگری که نقش بسیار مهمی در انتخاب سیم و کابل مناسب دارد، بررسی میزان ثبات جریان الکتریکی است که به نوع کابل، شرایط محیطی و محل نصب محصول بستگی دارد.
- بررسی ولتاژ سیم و کابل: بررسی ولتاژ سیم و کابلها کمک خواهد کرد تا محصول متناسب با شرایط کاری خود را خریداری نماییم. حتما در هنگام خرید به میزان افت ولتاژ و دیگر ویژگیهای محصول توجه ویژه داشته باشید.
شرکت سیم و کابل ابهر
شرکت سیم و کابل ابهر یکی از شرکتهای معتبر در زمینه تولید سیم و کابل در کشور است. این مجموعه تولیدی، سیمهای برق مفتولی و نیمه افشان را با کیفیت بالا و در انواع و اندازههای مختلف به بازار عرضه میکند. برای استفاده از محصولات شرکت سیم و کابل ابهر میتوانید از طریق مراجعه به نمایندگیهای فروش در سراسر کشور اقدام به خرید نمایید. همچنین شماره 1566 پل ارتباطی بین ما و شما است؛ شما میتوانید از این طریق از متخصصان شرکت برای انجام خریدی مطمئن کمک بگیرید.
بدون دیدگاه