سیم و کابل
سیم و کابل از گذشته تا به امروز مورد نیاز بشر بوده است که با گذشت زمان، تغییر بزرگی در صنعت برق به وقوع پیوست و از سیم و کابل به عنوان هدایت دهنده جریان الکتریکی و ایجاد برق استفاده شد. وظیفه سیم و کابل انتقال برق است. در این مقاله، بهتفصیل در مورد سیم و کابل ، انواع آنها، کاربردها و ویژگیهای این محصولات صحبت میکنیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سیم و کابل چیست؟
سیم و کابل (Wire and cable)، تجهیزاتی هستند که وظیفه انتقال جریان الکتریکی در فشارهای مختلف را بر عهده دارند. با وجود وظیفه یکسان، انواع مختلف سیم و کابل از نظر ساختار با هم متفاوت هستند. نکته مهم اینکه برخلاف تصور برخی افراد، سیم و کابل دو محصول کاملا متفاوتند و ویژگیهای متفاوتی نیز دارند. در ادامه، به بررسی سیم و ویژگیهای کابلها میپردازیم.
سیم چیست؟
سیمها (Wire) معمولا از یک هادی فلزی و یک روکش عایق تشکیل شدهاند. اغلب از فلزات مس یا آلومینیوم برای ساخت هادی این تجهیزات استفاده میشود. هادی همانگونه که از نام آن مشخص است، وظیفه هدایت جریان الکتریکی را برعهده دارد. وظیفه اصلی عایق، جلوگیری از خطر برقگرفتگی است. بهعلاوه، عایق از هادی در برابر آسیبهای فیزیکی احتمالی نیز محافظت میکند.
انواع سیم
تولیدکنندگان سیم، با توجه به کاربردهای مورد انتظار، این محصولات را در انواع مختلفی با ویژگیهای خاص تولید میکنند. تفاوت مهم در انواع مختلف سیمها به میزان انعطافپذیری این محصولات بازمیگردد. انواع پرمصرف سیم عبارتند از سیم افشان، سیم نیمه افشان، سیم مفتولی، سیم لاکی، سیم ارت و سیم نایلونی که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
سیم افشان
سیم افشان (Multicore wire) از رشتههای مسی نازک متعدد ساخته شده است. این رشتهها میتوانند از جنس مس یا آلومینیوم باشند. انعطافپذیری این نوع سیم بسیار بالا است.
سیم نیمه افشان
سیم نیمه افشان (Semi conductive wire) از یک یا چند رشته مسی و آلومینیومی تشکیل شده است. این سیم، ماهیتی بسیار خشک دارد و معمولا در ولتاژهای پایین مورد استفاده قرار میگیرد. سیم نیمه افشان نسبت به سیم افشان انعطافپذیری کمتری دارد.
سیم مفتولی
سیمهای مفتولی (Wire) تک رشته هستند و جزو سیمهای خشک محسوب میشوند. انواع مختلف سیم مفتولی عبارتند از: سیم مفتول آلومینیومی، سیم مفتول مسی
سیم لاکی
سیم لاکی (Lacquered wire)، شامل سیم ضخیمی میشود که یک لایه بسیار نازک مانند لاک روی آن قرار گرفته است. این لایه نازک از اتصال سیمها به یکدیگر جلوگیری میکند. جنس سیمهای لاکی عموما از جنس آلومینیوم و مس است.
سیم ارت
سیم ارت (Earth wire)، یک سیم افشان یا مفتولی با عایقی به رنگ زرد و سبز است که وظیفه آن جلوگیری از خطر برقگرفتگی در وسایل برقی است. این محصول، سیم اتصال به زمین نیز نامیده میشود.
سیم نایلونی
سیم نایلونی (Nylon wire)، سیمی چند رشتهای با روکش بسیار منعطف است که برای انتقال جریان برق از مکانی به مکان دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. سیمهای نایلونی عموما از جنس مس هستند.
کابل چیست؟
کابل (Cable)، متشکل از یک یا چند رشته سیم به هم تنیدهشده است که جنس آن فلزی بوده و توسط دو عایق محافظت میشود. به دلیل وجود عایقهای مستحکم، کابلها از مقاومت بدنه بالایی برخوردار میشوند.
انواع کابل
کابلها در انواع مختلفی تولید میشوند. برخی از آنها در زندگی روزمره به کار میروند و برخی دیگر در صنایع بزرگ مثل نیروگاههای برق مورد استفاده قرار میگیرند. از نظر کاربرد کابلها به انواع کابلهای فیبر نوری، کابل کنترل و ابزاردقیق ، کابل مخابراتی، کابل ساختمانی، کابل صنعتی دسته بندی میشوند. در ادامه به بررسی این محصولات و دیگر انواع پرمصرف کابل میپردازیم.
کابل کواکیسال
کابل کواکسیال (coaxial cable)، از چندین بخش تشکیل شده است. در قسمت مرکزی این محصول، یک هادی تک رشته قرار دارد. دور هادی مرکزی توسط یک غلاف پوشانده شده که خود، به وسیله رشته هادیهای متعدد به هم تابیدهشده، احاطه شده است. در قسمت بیرونی نیز یک لایه عایق دور قسمتهای داخلی پیچیده شده که وظیفه اصلی آن جلوگیری از تداخل سیگنالی است. کابل کواکسیال در موارد متعددی از جمله اتصال آنتن به تلویزیون، پزشکی و خودروسازی به کار میرود.
کابل فیبر نوری
کابل فیبر نوری (Fiber optic cable) از رشتههای نازک و بسیار بلند تشکیل شده که اطراف آنها را عایقی شفاف و روشن احاطه کرده است. از داخل این رشتهها نور وارد میشود. کابل فیبر نوری برای انتقال داده با سرعت بالا مورد استفاده قرار میگیرد.
کابل کنترول و ابزار دقیق
یکی از پرکاربردترین انواع کابلها در صنعت برق و الکترونیک، خانواده کابلهای کنترل و ابزاردقیق هستند. این محصول دارای ویژگیهای خاصی است که آن را از سایر انواع کابل متمایز میکند. از جمله این ویژگیها میتوان به مقاومت کابل در برابر نویز امواج درونزا و برونزا و همچنین مقاومت در برابر تداخل و نفوذ سیمهای مجاور یا منابع امواج الکترومغناطیسی اشاره کرد.
کابل فشار ضعیف
کابل فشار ضعیف (Low Voltage cable) از یک یا چند رشته سیمهای عایق دار به هم تنیدهشده به همراه روکش نهایی تشکیل شده است. این نوع کابل، ولتاژ بیشتر از 1 کیلو ولت را تحمل نمیکند و اغلب در برقکشی منازل مورد استفاده قرار میگیرد.
کابل فشار متوسط
کابل فشار متوسط (Medium Voltage cable) از یک یا سه رشته سیمعایق دار تشکیل شده است. این کابل قدرت حمل جریان برق بیشتری نسبت به کابل فشار ضعیف دارد و در برقکشی محیطهای مسکونی بزرگ و مکانهای صنعتی و تجاری به کار میرود.
کابل فشار قوی
کابل فشارقوی (High voltage cable) از یک یا سه رشته سیم عایق شده تشکیل شده است که در نهایت با یک روکش نهایی پوشانیده میشوند و برای جلوگیری از خطر آتشسوزی و دیگر حوادث احتمالی به کار میروند. این کابلها برق را در ولتاژهای بسیار بالا انتقال میدهند. این کابل قدرت حمل جریان برق بیشتری نسبت به کابل فشار ضعیف و فشار متوسط دارد.
کابل مخابراتی
کابل مخابراتی (Telecommunication cable)، یکی از مهمترین کابلها برای انتقال داده و اطلاعات به حساب میآید. این کابلها در دو نوع مسی و نوری تولید میشوند که هر یک انواع مختلفی دارند. هر نوع کابل مخابراتی وظیفه خاصی برعهده دارد. کابل نوری برای انتقال دادهها استفاده میشود؛ در حالی که کابل مخابراتی مسی در داخل ساختمانها به کار میرود. کابل مخابراتی به دو شکل زمینی و هوایی دیده میشود.
کابل زمینی
کابل زمینی (ground cable) برای انتقال برق در اعماق زمین به کار میرود. به طور کلی کابلکشی داخل زمین نسبت به کابلکشی هوایی مزیتهایی دارد. کابلهای داخل زمین معمولا کمتر دچار فرسودگی میشوند. همچنین، کابلهای هوایی بیشتر باعث بروز خطرات جانی میشوند. بهعلاوه، کابلکشی داخل زمین معمولا با هزینه کمتری قابل انجام است. کابل زمینی بسیار متنوع است و کاربردهای متعددی دارد.
کابل ساختمانی
کابل ساختمانی (construction cable) برای انتقال جریان در زیر گچ و سیمان و در داخل خرطوم در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. کابل ساختمانی در انواع مختلفی تولید میشود و کاربردهای متنوعی دارد.
کابل زوجی
کابل زوجی (paired cable) از تعداد زیادی سیم به هم تابیدهشده تشکیل شده است و کاربردهای بسیاری دارد.
کابل صنعتی
کابل صنعتی (industrial cable) از جمله کابلهای پرمصرف است و همانگونه که از نام آن پیداست، بیشتر در صنعت کاربرد دارد.
کابل سازمانی
کابل سازمانی (Concentric cable) جزو کابلهای چند رشته است که وظیفه انتقال جریان الکتریکی با دقت بالا را بر عهده دارد.
تفاوت های سیم و کابل
سیم و کابل تفاوتهای بسیاری با هم دارند. کابلها معمولا از یک یا چند رشته سیم عایق شده که به هم تابیده شده اند تشکیل شده که در نهایت با یک لایه روکش پوشانیده میشوند، در حالی که سیمها دارای یک لایه عایق هستند. به همین جهت است که کابلها مقاومت بالاتری دارند. همچنین کابلها به دلیل تعداد لایه های عایق بیشتر، وزن بالاتری نسبت به سیم دارند. به علاوه، کابلها در ولتاژهای بالا کارآمدتر هستند. با تمام این اوصاف باید گفت، سیم و کابل هرکدام با توجه به ویژگیهای مخصوص به خود، کاربردهای خاص خود را دارند.
بهترین برند سیم و کابل
همانطور که گفتیم، سیم و کابلها با جان و مال انسان سروکار دارند. از همین رو مهم است که محصولات مورد استفاده از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشند. یکی از معیارهای مهم در هنگام خرید این محصولات توجه به برند تولیدکننده است. امروزه شرکتهای مختلفی در کشور به تولید سیم و کابل میپردازند. از طرفی، محصولات تقلبی نیز در بازار بهوفور یافت میشوند. شرکت سیم و کابل ابهر یکی از شرکتهای معتبر در حوزه سیم و کابل است.
کارخانه تولید سیم و کابل
در ابتدا سیم و کابلها در کارگاههای کوچک تهیه میشدند. رفتهرفته با افزایش میزان عرضه و تقاضا کارخانهها روی کار آمدند. امروزه کارخانهها از آخرین متد و تجهیزات پیشرفته در خط تولید خود برای ساخت سیم و کابل استفاده میکنند. تولیدات کارخانههای مختلف به لحاظ کیفی در درجههای مختلفی قرار دارند و خریداران باید قبل از خرید در مورد کارخانه تولیدکننده تحقیق کنند. گفتنی است که برخی از کارخانههای کشور مانند کارخانه سیم و کابل آرین ابهر توانستهاند در بازارهای خارجی نیز جایگاه خوبی را برای خود دستوپا کنند.
خرید سیم و کابل
سیم و کابل یکی از نیازهای مهم در صنایع مختلف است. همانگونه که گفته شد، امروزه شرکتهای مختلفی به تولید این محصولات میپردازند که از آن جمله میتوان به شرکت سیم و کابل خراسان، شرکت سیم و کابل ابهر، مجموعه تولیدی سیم و کابل مغان و همچنین شرکت همدان اشاره کرد. شما برای خرید این محصولات از شرکت ابهر میتوانید در سایت این شرکت و در قسمت محصولات، قیمت انواع مختلف سیم و کابل را مقایسه کنید. همچنین برای اطلاع از ویژگیهای محصولات نیز میتوانید از طریق شماره تماس گویای 1566 با مشاورین ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه