کابل مسی چیست و چه انواعی دارد؟
امروزه برق و تجهیزات الکتریکی به بخشی جداییناپذیر از زندگی ما تبدیل شدهاند. بسیاری از فعالیتهای روزانه ما به برق و جریان الکتریکی بستگی دارند. صنعت برق شامل تولید، انتقال و توزیع برق میشود؛ میبینیم که پروسهای طولانی لازم است تا بتوان برق را به شکلی که مصرفکنندگان از آن استفاده میکنند، به دست آنها رساند. کابلها نقش مهمی در انتقال جریان برق ایفا میکنند. این محصولات در انواع بسیار متنوعی تولید میشوند.کابل مسی چیست؟ کابلهایی که دارای هادی مسی هستند را کابل مسی میگویند. امروزه بسیاری از فلزات دیگر مانند آلومینیوم، نقره نیز به عنوان سیم استفاده میشوند؛ با این حال، پرکاربردترین فلز در صنعت سیم و کابل، فلز مس است؛ دلیل این مسئله را میتوان در ویژگیهای این نوع فلز جستجو کرد که از میان آنها قیمت مناسب و رسانایی بالا، نقش مهمی در محبوبیت این فلز داشتهاند. در این مقاله به بررسی کابل مسی پرداختهایم.
انواع کابل مسی
کابلهای مسی در انواع مختلفی تولید میشوند. این محصولات در میزان انعطافپذیری، قدرت رسانایی الکتریکی، ساختار داخلی و برخی موارد دیگر باهم تفاوت دارند. همین موضوع سبب شده است که از انواع مختلف کابل مسی در شرایط کاری مختلف استفاده شود. هادیهای مورد استفاده در این کابلها ویژگیهای خاصی به هر نوع کابل مسی میدهند؛ به همین جهت است که کابلهای مسی را با توجه به نوع هادی آنها تقسیمبندی میکنند. در ادامه، به برخی انواع کابل مسی اشاره میکنیم و هریک را به طور جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
کابل مسی با هادی کلاس یک
کابل مسی دارای هادی کلاس یک با نام کابل تکرشتهای در بازار شناخته میشود. این محصول در مقایسه با دیگر انواع کابل مسی کمترین میزان انعطافپذیری را دارد؛ اما از توانایی بیشتری برای هدایت جریان الکتریکی برخوردار است.
کابل مسی با هادی کلاس دو
هادی مسی کلاس دو، همان هادی نیمه افشان نام دارد. این کابل از چند رشته سیم تشکیل شده است که به صورت پیچخورده در کنار هم قرار گرفتهاند. هادیهای کلاس دو به دو صورت فشرده و غیر فشرده به فروش میرسند. گفتنی است، این کابلها انعطافپذیری بیشتری نسبت به کابلهای مفتولی دارند.
کابلهای مسی با هادیهای کلاس پنج و کلاس شش
نام دیگر این نوع هادیها، هادی انعطافپذیر است. کابلهای دارای هادی کلاس 5 و 6 نسبت به سایر کابلها انعطافپذیرتر هستند. تعداد سیمها در این مدل بیشتر از دو مدل دیگر است؛ اما قطر بسیار کمتری دارند.
همین موضوع باعث انعطافپذیری بیشتر این نوع کابل شده است. این کابلها به طور گسترده در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند.
مقایسه کابل مسی و آلومینیومی
مس و آلومینیوم دو فلز پرکاربرد در صنعت سیم و کابل هستند. قیمت نسبتا مناسب و رسانایی بالا، این دو فلز را به پرمصرفترین فلزات به عنوان هادی کابلهای برق تبدیل کرده است. برخی فلزات دیگر چون طلا نیز میتوانند به عنوان هادی به کار گرفته شوند و از برخی جهات گزینه مناسبتری هم به نظر میرسند؛ اما قیمت بالای این فلزات، تولیدکنندگان را به استفاده از سایر فلزات در محصولات خود ترغیب میکند. در اینجا به بررسی تفاوتهای دو فلز پرمصرف در صنعت سیم و کابل یعنی مس و آلومینیوم میپردازیم.
- آلومینیوم رسانایی کمتری نسبت به مس دارد. به طور دقیق، رسانایی آلومینیوم در حدود 61 درصد فلز مس است.
- چگالی فلز آلومینیوم کمتر است که یک مزیت مهم برای کابلهای آلومینیومی به حساب میآید. چگالی آلومینیوم حدود یکسوم کابل مسی است.
- کابل آلومینیومی سبکتر از مس است. این موضوع باعث میشود تولید کابلهای آلومینیومی با هزینه کمتری انجام گیرد. بهعلاوه، نصب و حملونقل کابلهای آلومینیومی آسانتر خواهد بود.
- کابل آلومینیومی سریعتر از کابل مسی اکسید میشود.
همانگونه که مشخص است، هر دو فلز دارای معایب و مزایای مخصوص به خود هستند. با این وجود، کابلهای مسی محبوبیت بیشتری در بازار دارند و از دامنه کاربردی گستردهتری برخوردار هستند. شاید دلیل اصلی این مسئله، به رسانایی بالاتر کابل مسی برمیگردد؛ رسانایی الکتریکی مهمترین مشخصه یک هادی برق است. با تمام این اوصاف، باید گفت که استفاده از این دو نوع کابل به کارکرد مورد انتظار نیز بستگی دارد.
مزایای استفاده از کابل مسی
- انعطافپذیری و مقاومت بالا
- کارایی و اثربخشی بالا
- سطح ایمنی مناسب
- سازگاری با انواع مختلف سیمکشی
- دوام و استحکام بالا
معایب استفاده از کابل مسی
- سرعت انتقال داده کابلهای مسی به دلیل پهنای باند پایین، چندان مناسب نیست.
- این نوع کابلها انرژی زیادی مصرف میکنند.
کاربردهای کابل مسی
ویژگیهای کابلها و مفتولهای مسی باعث شده است که هر روز بر تعداد کاربران این محصولات در بازار افزوده شود. برای پاسخدهی به تقاضای بالا، تولید این کابلها نیز به سطح انبوه رسیده است. این کابلها در برابر گرما، آتش و رطوبت مقاومت بالایی از خود نشان میدهند و همواره قادر بودهاند در شرایط کاری مختلف بدون افت کیفیت عملکرد قابل قبولی ارائه دهند. نمونههای درجهیک و باکیفیت کابلهای مسی عملکرد فوقالعادهای را از خود نشان میدهند. در این قسمت به برخی از کاربردهای کابل مسی اشاره شده است.
- بهکارگیری به منظور انتقال انرژی
- بهکارگیری برای تولید و راه اندازی وسایل برقی
- استفاده برای انتقال فرکانسهای تلویزیون. از این کابلها به عنوان آنتن نیز استفاده میشود.
- کاربرد در صنعت مخابرات
- بهکارگیری برای ساخت ماشینهای الکتریکی و انواع مختلف باتری
- استفاده به منظور تولید لوازمخانگی
- استفاده در سیستم برق ساختمان. استفاده از کابل مسی بدین منظور باعث بهبود عملکردی سیستم میشود.
قیمت و خرید کابل مسی
قیمت این نوع کابل به عوامل مختلفی بستگی دارد و دائما در حال نوسان است. شرکت سیم و کابل ابهر از جمله شرکتهای معتبر در حوزه تجهیزات برقی است که کابل مسی را در مقیاس انبوه و با کیفیت بالا روانه بازار میکند. برای مشاهده قیمت کابل مسی و دیگر انواع کابلها، میتوانید به صورت حضوری به شرکت سیم و کابل ابهر مراجعه کنید و یا با نمایندگی فروش این شرکت در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه